Hondenmanden worden vaak aangeduid met een maataanduiding zoals S, M, L, XL … of met een diameter in centimeters. Alleen is het zo dat een maat ‘M’ bij de ene fabrikant niet even groot is als een maat ‘M’ bij een andere fabrikant of een ander model hondenmand

Dat komt omdat er geen universele maatvoering is. En als er een diameter in centimeters wordt vermeld, welk formaat heeft je hond dan nodig? De ideale maat kan erg verschillen van hond tot hond en van ras tot ras. Met onderstaande tips helpen wij je graag op weg om de juiste maat te kiezen voor je hond.

WAAROM IS HET JUISTE FORMAAT HONDENMAND KOPEN ZO BELANGRIJK?

Het juiste formaat van hondenmand is belangrijk voor het comfort van je hond, maar ook voor zijn gewrichten en spieren. Hieronder kort de nadelen van een te kleine of te grote mand:

Een te kleine mand:

 • Is  niet comfortabel voor je hond
 • Je hond kan spierpijn krijgen doordat hij niet de juiste ondersteuning krijgt
 • Je trouwe vriend slaapt onrustig

Een te grote mand:

 • Je hond voelt zich minder geborgen
 • Een grote mand warmt minder snel op, terwijl veel honden graag lekker warm liggen

Geen nood, met onze tips koop jij precies het juiste formaat hondenmand. Twijfel je toch? Neem dan liever een iets grotere mand. Deze nadelen wegen niet zo zwaar door en je hond kan toch nog lekker liggen.

HOE WEET IK WELK FORMAAT MIJN HOND NODIG HEEFT?

De beste manier om het juiste formaat hondenmand te bepalen, is om je hond te meten van snuit tot staartaanzet als hij rechtop staat. Tel daar nog 15 centimeter tot 30 centimeter extra bij. Die lengte is de ideale binnenmaat voor je hondenmand. Dit omdat er van hond tot hond grote verschillen kunnen zijn. Daarom is je hond opmeten altijd de beste methode.

Is je hond opmeten moeilijk of is hij nog in de groei, dan kan je rekening houden met onderstaande richtformaten. Verder kan je altijd raad vragen bij je dierenspeciaalzaak of bij de fokker als je puppy van een fokker komt.

 • Kleine hondenrassen tot 1okg (b.v. Maltezer, Mopshond,…) Een hondenmand van minstens 40 cm diameter (binnenmaat)
 • Middelgrote hondenrassen tot 20kg (b.v. Beagle, Shiba, Inu, ….) Een hondenmand van minstens 70 cm diameter (binnenmaat)
 • Grote hondenrassen tot 35kg (Labrador, Golden retriever, ….) Een hondenmand van minstens 90 cm diameter (binnenmaat) Of voor grote honden die graag lekker languit liggen is een hondenkussen van minstens 100 cm bij 70 cm ideaal.
 • De grootste hondenrassen vanaf 35kg (b.v. Berner Sennen, Deense dog, ….) Een hondenmand van minstens 100 cm diameter (binnenmaat) Of voor grote honden die graag lekker languit liggen is een hondenkussen van minstens 120 cm bij 80 cm ideaal.

EXTRA TIPS BIJ HET KIEZEN VAN DE PERFECTE MAAT HONDENMAND

 • De juiste afmeting van je mand: Koop je een hondenmand, let dan op de binnenmaat. Dat is eigenlijk het ligvlak zonder de ‘randen’ meegerekend. Vaak wordt het buitenformaat gecommuniceerd. Neem gerust je meetlint en/of je hond mee naar de dierenwinkel om zeker te zijn.
 • Senioren en gewrichtsproblemen: Wordt jouw hond al een dagje ouder of heeft hij last van artrose? Kies dan een grotere hondenmand of hondenkussen zodat je hond goed kan rekken en strekken. Ook het materiaal van de mand of het kussen is dan een belangrijke factor. Traagschuim (ook wel memory foam genoemd) zorgt ervoor dat gewrichten minder belast worden en is dus een goede keuze voor oudere honden of honden met artrose. Kies ook voor een mand met een lage instap.
 • Rolt jouw hond zich op als een balletje of is het een rek-en-strektype? Net als wij mensen hebben ook onze honden een favoriete slaappositie. Als jouw hond altijd opgerold in een balletje ligt te slapen, dan ligt hij vast graag warm en geborgen in een minder grote mand met randen rondom. Zeker angstige honden hebben baat bij een geborgen gevoel. Ligt jouw hond net altijd lekker languit, dan is een maatje groter vaak ideaal. Legt jouw hond zijn hoofd graag op een kussen of rand, dan kies je best een mand die de nodige ondersteuning biedt om zijn hoofd op te laten steunen. 

Mand op de groei kopen voor je puppy of niet? Koop je een mand op formaat van je puppy van 8 weken, dan zal die natuurlijk al snel te klein worden. Je kan hem dus inderdaad wat op de groei kopen. Houd er wel rekening mee dat puppy’s op het kussen of de mand zouden kunnen bijten omdat ze tandjes wisselen. Je kan je grote mand knusser maken door hem wat op te vullen met een dekentje. Als je hond volgroeid is en de puppytandjes gewisseld zijn, kan je altijd nog investeren in een mand die perfect op je hond zijn lijf is geschreven. En als we nog een extra tip mogen geven: kies zeker voor een wasbare mand of een kussen met rits, want puppy’s hebben al eens een ongelukje.

Deel dit artikel