De alpaca leeft oorspronkelijk op de hoogvlaktes van Zuid-Amerika. In deze omstandigheden bestaat het dieet van de alpaca uit talrijke grassen, kruiden en mossen, rijk aan vitaminen en mineralen. Het spijsverteringskanaal van alpaca’s is geschikt om schraal, vezelrijk ruwvoer goed te verteren.

Onder Europese omstandigheden is het nodig om een rantsoen te voeren dat relatief arm is aan zetmeel, maar rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Grote hoeveelheden geconcentreerd energierijk krachtvoer kan allerlei verteringsproblemen veroorzaken. Daarom hebben wij, in samenwerking met een aantal gerenommeerde alpacafokkers, ons alpacavoer ontwikkeld. Het uitgangspunt is een voer waarvan weinig gegeven hoeft te worden, maar nog voldoende om voeren in de groep mogelijk te maken. Hiervoor hebben we 2 brokken ontwikkeld:

Hilkens Alpaca Vitality en Energy brok

Hilkens Alpaca Vitality brok wordt gevoerd aan dieren die op grond van hun energie- en eiwitbehoefte op onderhoudsniveau gevoerd moeten worden. Dit geldt in het algemeen voor volwassen dieren in de zomer of dieren met een conditiescore van 4 of 5.
Hilkens Alpaca Energy brok wordt gevoerd aan dieren met een verhoogde energie- en eiwitbehoefte. In het algemeen zijn dit volwassen dieren in de winter, drachtige en lacterende merries en dieren in de groei. Ook is dit voer geschikt voor dieren met een conditiescore van 1 en 2.

Conditiescore

Het is van belang dat je regelmatig de ruggengraat van je alpaca’s voelt om zo de conditie van de alpaca’s te controleren. Magere dieren kun je apart voeren zodat de sterkere (en meestal vettere) alpaca’s niet alle brokken opeten. Bovendien voorkom je zo dat de vettere dieren nog dikker worden. Hieronder zie je hoe je de conditie kunt bepalen. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal, voor de andere dieren is 2,5-3 voldoende.

Meer over deze leuke dieren

Alpaca’s zijn, net als de aanverwante lama’s, de mini-kamelen van Zuid-Amerika. Ze zorgen daar voor het transport in het bergrijke gebied van de Andes. Daarnaast zorgen ze met hun mooie, zachte, allergievrije vacht voor kleding en voedsel en vooral aangenaam gezelschap. De alpaca is een intelligent dier, vriendelijk en zeer zachtmoedig. Ze gedijen prima in het Nederlandse klimaat, zolang ze maar in een kudde bij elkaar zijn. De alpaca is echt een kuddedier en het is dan ook niet verstandig om er slechts één te houden.

Alpacavoer van Hilkens, voor gezonde dieren

 

Zoek een dealer in de buurt!