De alpaca leeft oorspronkelijk op de hoogvlaktes van Zuid-Amerika. In deze omstandigheden bestaat het dieet van de alpaca uit talrijke grassen, kruiden en mossen, rijk aan vitaminen en mineralen. Het spijsverteringskanaal van alpaca’s is geschikt om schraal, vezelrijk ruwvoer goed te verteren.

Onder Europese omstandigheden is het nodig om een rantsoen te voeren dat relatief arm is aan zetmeel, maar rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen

Wij hebben, in samenwerking met een aantal gerenommeerde alpacafokkers, ons alpacavoer ontwikkeld. Het uitgangspunt is een voer waarvan weinig gegeven hoeft te worden, maar wel nog voldoende om voeren in de groep mogelijk te maken. Ook zorgen we er met dit voer voor, dat de alpaca’s voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen. 

Waarom zijn vitamines belangrijk?

Vitamines zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Ook zijn ze nodig voor een goede gezondheid. Het lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken. Daarom staan ze bekend als essentiële (onmisbare) voedingsstoffen.

Een aantal voorbeelden:

Een belangrijke vitamine is  D3, een tekort aan vitamine D3 kan leiden tot rachitis (ook wel Engelse ziekte genoemd), oftewel verweking van de botten door onvoldoende opname van calcium.

Daarnaast is het van belang dat de alpaca voldoende vitamine A (ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en afweersysteem) en vitamine E (werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel) binnenkrijgt.

Aanvulling van vitamines is dus van groot belang om het vitamine-niveau op peil te houden, zeker in de seizoenen met de kortste dagen en de minste zonuren (september t/m maart). 

Mineralen en sporenelementen:

Naast vitamines zijn ook mineralen en sporenelementen belangrijk, deze stoffen zijn nodig als bouwstof voor de groei en het herstel van het skelet en de lichaamsweefsels. De bekendste mineralen in alpacavoeding zijn calcium, natrium, magnesium, kalium en fosfor. Calcium en fosfor zijn essentieel voor de stevigheid van de botten.

We hebben hiervoor 2 brokken ontwikkeld

Hilkens Alpaca Vitality brok wordt gevoerd aan dieren die op grond van hun energie- en eiwitbehoefte op onderhoudsniveau gevoerd moeten worden. Dit geldt in het algemeen voor volwassen dieren in de zomer of dieren met een conditiescore van 3, 4 of 5.

Hilkens Alpaca Energy brok wordt gevoerd aan dieren met een verhoogde energie- en eiwitbehoefte. In het algemeen zijn dit volwassen dieren in de winter, drachtige en lacterende merries en dieren in de groei. Ook is dit voer geschikt voor dieren met een conditiescore van 1 en 2.

Het vitaminegehalte dat een alpaca binnenkrijgt per voerbeurt, is bij beide samenstellingen gelijk, Alpaca Vitality bevat wel meer vitamines per 100 gram, maar er hoeft minder van gevoerd te worden per voerbeurt.

Bij vitamines is het van belang dat je niet te weinig geeft, maar ook niet teveel.

Wanneer je je aan ons voeradvies houdt, krijgt jouw alpaca exact de juiste gewenste gehalten binnen. 

Conditiescore

Het is van belang dat je regelmatig de ruggengraat van je alpaca’s voelt om zo de conditie van de alpaca’s te controleren. Magere dieren kun je apart voeren zodat de sterkere (en meestal vettere) alpaca’s niet alle brokken opeten. Bovendien voorkom je zo dat de vettere dieren nog dikker worden. Hieronder zie je hoe je de conditie kunt bepalen. Voor een drachtige merrie is 3-4 optimaal, voor de andere dieren is 2,5-3 voldoende.

Deel dit artikel