Waterweetjes voor katteneigenaren!

Hoeveel drinkt een kat? Katten zijn van oorsprong woestijnbewoners en drinken daarom niet zo veel. Weinig drinken kan zorgen voor urinewegproblemen zoals blaasgruis. Lees in dit artikel over het drinkgedrag van katten en hoe je jouw kat kunt stimuleren om meer water te drinken.

Hoeveel drinkt een kat?

Voor de gezondheid van de kat is het belangrijk dat hij of zij voldoende water binnenkrijgt. Over het algemeen wordt aanbevolen dat een gezonde kat dagelijks tussen de 40 en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinkt. Dit betekent dat de waterbehoefte afhangt van factoren zoals leeftijd, activiteitsniveau en gezondheidstoestand.

  • Een kat van 1 kg drinkt 40 ml per dag
  • Een kat van 2 kg drinkt 80 ml per dag
  • Een kat van 3 kg drinkt 120 ml per dag

Het is belangrijk om te beseffen dat katten van nature niet geneigd zijn om grote hoeveelheden water te drinken. Dit is een evolutionaire eigenschap die ze hebben geërfd van hun voorouders, die voornamelijk vocht uit hun prooien haalden. Als katteneigenaar is het dus jouw taak om te zorgen dat je kat voldoende water binnenkrijgt.

Te veel water drinken

Het komt voor dat katten ongewoon veel water drinken, wat een signaal kan zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Als je opmerkt dat je kat overmatig drinkt, is het heel belangrijk om snel actie te ondernemen door contact op te nemen met je dierenarts. Te veel drinken kan namelijk een symptoom zijn van diverse gezondheidsaandoeningen, waaronder blaasgruis of nierfalen. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat en vereisen medische aandacht.

Hoe herken je te veel drinken bij je kat?

Het observeren van het drinkgedrag van je kat is van groot belang. Enkele tekenen die kunnen duiden op overmatige vochtinname zijn:

  • De drinkbak is sneller leeg dan normaal.
  • Vaker plassen: overmatig drinken leidt met vaker plassen. als je merkt dat je kat vaker naar de kattenbak gaat dan normaal, kan dit een indicatie zijn.
  • Waterige urine: de urine van een kat met een overmatige vochtinname kan wateriger zijn. Dit kan lastig zijn om te detecteren, omdat kattengrit vaak de urine absorbeert, maar het kan een subtiele aanwijzing zijn voor een mogelijke gezondheidskwestie.

Waarom snel handelen belangrijk is

Vroegtijdige detectie en diagnose zijn cruciaal bij gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je kat te veel drinkt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Een grondig onderzoek kan helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak en het instellen van een passende behandeling.

Te weinig water drinken

Te weinig drinken komt ook vaak voor, helemaal omdat katten dus vanuit zichzelf weinig drinken. Mogelijke gevolgen van (veel) te weinig water drinken zijn uitdroging, blaasproblemen, nierproblemen, een doffe vacht en gewichtsverlies.

Hoe weet ik of mijn kat te weinig water drinkt?

Je kunt eenvoudig controleren of een kat uitgedroogd is:

  1. Pak met twee vingers wat huid op in de nek of aan de zijkant van de schouders en borst
  2. Laat de huid los zodat deze als het ware weer terugvalt
  3. Let goed op of de huid soepel terug in de plooi valt

Als de huid langzaam terugvalt of zelfs rechtop blijft staan, kunnen dit indicaties van uitdroging zijn. Problemen met de blaas kunnen ontstaan doordat de urine bij onvoldoende drinken geconcentreerder wordt en kristallen gemakkelijker kunnen vormen. Katten die te weinig vocht binnenkrijgen, vertonen doorgaans ook een minder glanzende vacht.

Als je merkt dat je kat te weinig drinkt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en zo nodig maatregelen te nemen. Dit kan onder meer met het aanbieden van vers water en het toevoegen van natvoeding aan het dieet.

Vijf handige tips om je kat meer te laten drinken

  1. Vers water: zorg ervoor dat er altijd vers en schoon water beschikbaar is voor je kat. Katten drinken graag koel en vooral ook vers water. Ververs daarom dagelijks de drinkbannen en zorg ervoor dat je de bakken zelf ook schoonmaakt, zodat het slijmerige randje wat overblijft ook weer schoon wordt. Op warme, zonnige dagen is het meermaals verversen van het water niet overbodig.
  2. Stromend water: sommige katten geven de voorkeur aan stromend water, dus een drinkfontein kan een goede investering zijn.
  3. Meerdere drinkbakken: Zet meerdere drinkbakken in huis op verschillende plaatsen, waarbij je de looproute van de kat meeneemt. Katten drinken vaak hier en daar een slokje van het water dat ze op hun looproutes tegenkomen. Dat is de reden dat ze nogal eens uit de bloemenvaas of vissenkom drinken. Zet daarom op diverse plaatsen in huis een bakje water neer.
  4. Verschillende soorten en maten drinkbakken: Sommige katten hebben liever een stenen kom, een roestvrijstalen bakje of misschien wel een soepbord. Test welk bakje het voorkeur heeft van jouw kat. Katten vinden het eigenlijk niet zo fijn als hun snorharen bij het drinken de rand van de waterbak raken, let daarom ook op de grootte van de drinkbak.
  5. Natvoeding voor je kat: het geven van natvoeding zorgt ervoor dat je kat tijdens het eten al vocht binnenkrijgt.
  6. Regelmatige controle: houd het drinkgedrag van je kat in de gaten. Veranderingen in de waterinname kunnen wijzen op gezondheidsproblemen, dus wees alert.
  7. ‘Interessant’ water: verrijk de drinkbakken van je kat door bijvoorbeeld zuurstofplantjes toe te voegen die in het water drijven. Zo wordt het water extra interessant en ziet het er ook nog eens mooi uit. Zo kun je heel goed een vaas, met water en plantjes, op tafel plaatsen zonder dat het er rommelig of gek uit ziet.
  8. Spelen met water: er zijn tegenwoordig bewegende speeltjes voor in het water beschikbaar. Bijvoorbeeld een (neppe) vis die je koopt in de winkel die in het water rondzwemt alsof het echt is. Hierdoor kan je kat op ‘jacht’ en zal hij zijn pootjes natmaken.
  9. Natte lekkernijen: speciaal voor slechte drinkers zijn er lekkere kattendrankjes te koop zoals kattensoep.

Deel dit artikel