Dit probeert je kat je te vertellen!

Kattentaal is soms best lastig te begrijpen. Katten willen over het algemeen graag naar ons luisteren, maar dit gaat niet altijd vanzelf. Net zoals wij moeten leren begrijpen wat de kat zegt. Katten communiceren zowel verbaal als non-verbaal, dus kan het fijn zijn dat jij ook begrijpt wat je kat wilt of hoe hij zich voelt. Spreek jij al een beetje kattentaal?

Verbale kattentaal

Miauwen

Het meest bekende geluid onder de kattentaal is toch wel miauwen. Toch kan een kat op veel verschillende manieren miauwen. Zo hebben ze een korte en lange variant. Wanneer een kat kort miauwt, begroet hij iemand. Katten miauwen lang wanneer ze aandacht willen of het ergens niet mee eens zijn. Dit zal je bijvoorbeeld horen wanneer je kat wilt eten. Wanneer een kat schril en krijsend miauwt is hij erg bang of heeft hij pijn. Je kat miauwt veel? Dit wordt vaak verward door eigenaren. Als je kat echt heel veel miauwt willen ze vaak wat zeggen of hebben ze pijn. Het is dan belangrijk om contact op te nemen met je dierarts.

Mekkeren

Mekkeren, chattering, klappertanden, ekkek-en of tjirpen. Iedereen heeft wel een andere benaming voor het ‘klik-achtige’ geluid wat katten maken. Je zal dit geluid vast wel eens gehoord hebben bij jouw kat wanneer hij een vogeltje of insect heeft gespot. Hij is erg geconcentreerd en zelfs een beetje gespannen, maar vooral erg enthousiast dat hij een prooi heeft gespot.

Grommen

Wanneer een kat erg onrustig is of gevaar voelt gromt hij. Door de grommen wilt de kat dreigend overkomen. Dit doen katten vaak wanneer ze een vijand weg willen jagen.

Blazen

Blazen is een dreigend gebaar. Het is dan ook verstandig om even afstand te nemen van je kat wanneer hij dit doet. Hij voelt zich namelijk ongemakkelijk of bedreigd. Dit gaat vaak gepaard met platliggende oren, een vacht dat omhoog staat en een opgezette rug.

Non-verbale kattentaal

Om te communiceren gebruiken katten ook veel lichaamstaal. Als je weet wat je kat daarmee bedoelt, kun je miscommunicatie vermijden. Vooral aan de staart kun je goed zien in wat voor stemming je dier is.

Ontspannen

Wanneer een kat zijn oren spitst en zijn staart omlaag richt betekent dit dat hij ontspannen is. Hierbij kan je ook aan de snorharen zien wanneer je kat ontspannen is. Deze staan namelijk relaxed schuin naar beneden.

Begroeten

Dit heb je waarschijnlijk vaak gezien wanneer je weer thuiskomt en je kat je ziet. Zijn staart gaat omhoog hij spitst zijn oren. Met dit gedrag wil je kat jou begroeten en laat hij zien dat hij in een goede bui is.

Angstig

Wanneer je kat zijn oren plat naar achter houdt, snorharen naar voren richt, staart naar beneden houdt en een hoge rug heeft, betekent dit dat hij angstig is. Het kan zijn dat hij gevaar ziet of zich bedreigd voelt.

Aanval

Wanneer een kat gaat aanvallen zakt hij door zijn pootjes en is zijn staart omhoog gericht. Kom vooral niet te dicht bij als je kat in de aanval gaat.

Boos

Een boze kat is te herkennen aan zijn stijve rug en rechtopstaande staart en vacht. Hier laat je kat ook zien dat hij angstig en agressief is. Het is verstandig om in deze situatie je kat even met rust te laten totdat hij weer gekalmeerd is.

Spinnen

Dit kattengedrag zal je waarschijnlijk wat vaker zien bij je kat. Katten spinnen in de meeste gevallen als zij tevreden zijn en zich goed voelen. Het kan ook wel eens voorkomen dat katten spinnen omdat ze pijn hebben of zich onprettig voelen. Dit gaat vaak gepaard met een bepaalde lichaamshouding.

Ogen

Katten kunnen ontzettend goed communiceren met hun ogen. Je kan aan de ogen van je kat zien of hij op zijn gemak is of niet. Wanneer je kat vergrootte pupillen heeft, wijst dit vaak erop dat ze angst of stress hebben. Het kan daarentegen ook zijn dat ze iets lekkers zien. Ook de oogleden zeggen iets over de kattentaal dat ze uit willen spreken. Als de oogleden weinig bewegen en de kat je dus gaat aanstaren, dan kan dit een teken van agressie zijn. Als een kat zijn ogen langzaam opent en sluit betekent het dat de kat niet agressief is.

In de stemmingsbarometer krijg je een duidelijk beeld van hoe dit kattengedrag eruit ziet.

Deel dit artikel