Tips om samen plezier te maken.

Kan een kat apporteren? Jazeker! Sterker nog, voor veel katten is het één van de leukste spelletjes om te doen! Niet zo gek, ze zijn van nature natuurlijk dol op het achterna jagen van hun prooi. Om te zorgen dat je kat het speeltje ook naar je terug brengt, geven we je graag wat tips!

Een kat leren apporteren

Sommige katten zijn ware natuurtalenten als het om apporteerspelletjes gaat, andere katten hebben wat meer tijd nodig om het onder de knie te krijgen. Je kent het misschien wel: je gooit een balletje, speelmuisje of propje de kamer in en je kat rent erachteraan. Je kat springt er vervolgens bovenop, speelt er even gek mee en loopt weer door alsof er niets is gebeurd. No way dat hij het speeltje naar je terug komt brengen! Gelukkig is apporteren aan te leren en kan ook jouw kat leren om het kattenspeeltje bij je terug te brengen.

Ook voor mijn kat?

Niet iedere kat is natuurlijk hetzelfde. Net als bij mensen vinden ze niet allemaal dezelfde dingen leuk of leren ze even snel iets nieuws aan. Wanneer je jouw kat iets nieuws wil aanleren, is het wel goed om dit even in je achterhoofd te houden. Houdt jouw kat van rennen en jagen? Komt je kat graag bij je? En vindt je kat speeltjes interessant genoeg om er achteraan te gaan? Wanneer je het idee hebt dat apporteren goed bij je kat past, is het terugbrengen van een speeltje goed te trainen. Extra leuk aan het leren van apport is dat je ook aan het spelen bent met je kat. Elke dag spelen met je kat is goed voor zijn welzijn en voor jullie band.

Leer je kat apporteren in 6 stappen

Stap 1: Een speeltje kiezen

Iedere kat vindt wat anders leuk, balletjes, speelmuisjes, een wc-rol of een in elkaar gefrommeld propje papier. Je kat leert het apporteren het snelst wanneer je een voorwerp gebruikt waar hij graag achteraan gaat en die hij makkelijk in zijn bek kan pakken. Speel dus eerst een tijdje met verschillende speeltjes om te ontdekken welk speeltje jouw kat het leukste vindt. Gebruik het meest favoriete speeltje tijdens het trainen en berg het daarna weer op tot de volgende keer, zo blijft het interessant!

Stap 2: Waar je kat leren apporteren?

Om de training te laten slagen moet je ook de juiste plek uitkiezen om te gaan apporteren. Gebruik een rustige ruimte zonder afleiding en vermijd lastige obstakels zodat je kat eerst zonder hindernissen het apporteren goed onder de knie kan krijgen. Op den duur kun je de training moeilijker gaan maken.

Stap 3: Wanneer kan je kat leren apporteren?

Jij kent je kat natuurlijk het allerbeste, maar de meeste katten zullen in ieder geval niet te motiveren zijn op momenten dat ze net even lekker liggen te dutten. Kies dus zelf alvast een moment uit waarop je kat wakker en actief is, bijvoorbeeld net voordat hij weer eten krijgt. Of als hij zelf net begint met spelen. Reken dan op een boel enthousiasme! Veel katten hebben geen lange focus, oefen dus steeds een paar keer deze oefeningen. Bijvoorbeeld elke dag 5 minuten oefenen en stop wanneer je merkt dat hij er klaar mee is. Door herhaaldelijk korte momenten te trainen heeft je kat het binnen no time onder de knie!

Stap 4: De juiste beloning

Net als mensen vinden katten het heerlijk om beloond te worden, natuurlijk met wat lekkers! De liefde van de kat gaat toch echt door de maag. Zorg daarom dat je voldoende lekkere beloningssnoepjes bij de hand hebt waarmee je je kat kunt belonen op de momenten dat het goed gaat. Maar let wel op dat je kat niet te veel krijgt! Kies in elk geval iets waar je kat blij van wordt. Heeft jouw kat wat overgewicht? Kies er dan voor om de brokjes uit zijn dagelijkse portie voeding te gebruiken.

Stap 5: Je kat leren apporteren

Na het volgen van al deze stappen kun je echt aan de slag! Vraag de aandacht van je kat door zijn naam te zeggen en laat het speeltje zien. Maak je kat enthousiast en gooi of schuif het speeltje een stukje van je af. Houd de afstand kort, deze kun je vanzelf steeds wat meer vergroten. Blijf enthousiast en motiveer je kat door bijvoorbeeld ‘pak’, ‘haal’ of ‘apport’ te zeggen. Komt je kat met het speeltje naar je toe? Super! Tijd voor een beloning. Het is niet erg als je kat het nog niet gelijk voor je neus neerlegt, ook als hij het bij jou in de buurt legt is dat al een stap de goede richting in. Herhaal dit een aantal keer en

Stap 6: Geduld

Brengt je kat het speeltje nog niet terug? Geen paniek! Laat hem de beloning zien en breng samen het speeltje terug naar het startpunt. Bij terugkomst geef je alsnog de beloning. Laat de volgende ronde zien dat er weer wat lekkers te verdienen valt. Gooi opnieuw en probeer je kat direct terug te roepen op het moment dat het speeltje gepakt wordt. Laat het lekkers zien en gebruik het om je kat naar je toe te lokken. Blijf vooral oefenen samen en heb plezier! Houd het leuk en stop wanneer het je kat gaat vervelen. Train dus niet te lang.

Deel dit artikel