Leer over de oorzaken en gevolgen van overgewicht en hoe je je hond laat afvallen

Dierenartsen schatten dat tot wel 60% van onze huisdieren in Nederland te dik is. Overgewicht is het meest voorkomende gezondheidsprobleem en brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoe weet je of jouw hond te dik is? En waarom is het belangrijk om overgewicht te bestrijden? Hier hebben we het over in dit artikel. We bespreken ook hoe je jouw hond verantwoord af laat vallen.

Heeft jouw hond overgewicht?

Wanneer een hond zwaarder is dan 15% boven zijn ideale gewicht, is er sprake van overgewicht. Wanneer een hond meer dan 30% boven zijn ideale gewicht weegt spreken we van vetzucht, ook wel obesitas genoemd. Vaak is het moeilijk om het ideale gewicht van de hond te bepalen. Een handig hulpmiddel om zien of je hond overgewicht heeft is door de body score van je hond vast te stellen, hiervoor kan je de onderstaande afbeelding gebruiken.

Body score hond bepalen

De bodyscore-tabel is een 5-delig scoresysteem waarmee je zelf de lichaamsconditie van je hond kunt bepalen. Zo check je of hij een goed gewicht heeft!

Een zeer magere hond krijgt een body score van 1. Een score van 5 daarentegen is een teken van zwaar overgewicht. Een score van 3 is het ‘ideale gewicht’.

De bodyscore-tabel is slechts een hulpmiddel en bij sommige rassen niet bruikbaar. Sommige windhonden als de Whippet vormen bijvoorbeeld een uitzondering. Let bij het bepalen van de conditie bij deze rassen op de rasstandaard.

Wat zijn de oorzaken van overgewicht?

Overgewicht is het resultaat van te veel eten in combinatie met te weinig beweging. Een castratie of sterilisatie kan hieraan bijdragen. Na deze ingreep verandert de hormoonhuishouding van het dier namelijk, waardoor de hond over het algemeen minder actief wordt en dus minder energie nodig heeft. Heel soms is een stofwisselingsstoornis of medicijngebruik de oorzaak.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

In algemeen is bekend dat honden met overgewicht een kortere levensverwachting hebben van tot wel twee jaar. Heeft jouw hond ooit een keer een operatie nodig, dan is de kan groter dat je hond niet uit narcose komt, wat natuurlijk verschrikkelijk is. Lichamelijke problemen waar de hond een groot risico op heeft zijn:

Gewrichtsproblemen

Doordat de gewrichten van de te dikke hond zwaarder worden belast, zullen deze eerder slijten. Het gevolg is dat het kraakbeen tussen de gewrichten langzaam verdwijnt. Dit is erg pijnlijk voor de hond.

Hart- en luchtwegproblemen

Als gevolg van verminderde conditie van het lichaam en doordat het vet bij overgewicht extra op de luchtwegen en het hart drukt, heeft het hart meer moeite met het pompen van het bloed. Het gevolg zijn ernstige hart- en luchtwegproblemen.

Diabetes

Bij diabetes is er sprake van insulinetekort, waardoor het dier een te hoog bloedsuikergehalte heeft. Dit bloedsuikergehalte moet met behulp van insuline-injecties weer op normaal niveau worden gekregen.

Depressie

Doordat de hond niet comfortabel kan bewegen, doet de hond dit liever niet. Het gevolg is dat de hond veel ligt en slaapt, dit wordt vaak ten onrechte gezien als welzijn/ tevredenheid.

Hoe laat je je te dikke hond afvallen?

We kunnen het erover eens zijn dat overgewicht bij onze beste maatjes moet worden bestreden. Maar hoe pak je dit aan?

Als jouw hond last heeft van overgewicht dan is het van belang dat hij rustig en gelijkmatig afvalt. Honden mogen maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. Bijvoorbeeld: je hond weegt 35 kg. Dan mag deze maximaal 700 gram per week afvallen. Je hond verantwoord laten afvallen doe je met een speciale dieetvoeding en beweging. Bouw de lichaamsbeweging wel rustig op!

Deel dit artikel