Zo leer je dat af!

Trekt jouw hond veel aan de riem tijdens het wandelen? Dat is niet prettig, niet voor jou en niet voor jouw hond. Trekken aan de lijn is makkelijk af te leren, zo doe je dat:

Stilstaan

Ga stilstaan als je hond trekt en wacht net zo lang tot hij weer bij je terugkomt of gaat zitten.

Wacht op rust

Honden zijn slim en kunnen leren terug te wachten, en vervolgens alsnog aan de riem te trekken tijdens het wandelen. Blijf nog langer staan als dit gebeurt en wacht tot jouw hond écht tot rust komt. Dit zie je onder andere aan de staart die langzaam naar beneden zakt. Merk je dat je hond weer tot rust is? Dan is doorlopen zijn beloning.

Achteruitlopen

Begin met iets lekkers in je hand en lok je hond mee terwijl je achteruit loopt. Na een aantal meter draai je met de klok mee en blijf je het lekkers voor zijn neus houden. Je hond loopt nu links naast je, op dat moment zeg je ‘volg’ en geef je zijn beloning. (Uiteraard kan er ook een ander commando gebruikt worden).

ZigZag

Houd een korte riem vast aan het einde en ga nu willekeurig heen en weer lopen, het liefst in richtingen die je hond niet had bedacht. Zeg nu niets, maar blijf patronen lopen; zigzag, draai je om of loop een bocht van 90 graden. Besluit je hond om jou te volgen en/of bij je te komen, beloon met wat lekkers!

Het allerbelangrijkste én moeilijkste is het volhouden. Welke training je ook inzet, wandelen zonder een hond die aan de riem trekt is trainen, trainen en nóg meer trainen. Is jouw hond nog jong? Reken er dan op dat je het eerste levensjaar hier mee bezig bent. Er is zóveel te zien in onze wereld, voor een puppy is naast je lopen dan wel het laatste waar ze aan denken. Is de training eenmaal een succes? Blijf het regelmatig oefenen om herhaling te voorkomen!

Deel dit artikel